Niklas's blog

Svenska friskolor: Ulf Kristersson, skolkoncernen Watma, Näringslivets Mediainstitut, Svenska Dagbladets ledarredaktion

2022-09-20-swedish-free-schools-under-capitalism.jpg Dall-E-tolkning av "swedish free schools under capitalism".

"Riskkapitalism inom svensk skola" vore ett passande kapitel i vilken modern svensk bok som helst om att bli rik.

Anders Hultin är VD för friskolekoncernen Watma. Hans cv är intressant1:

Svensk vård och skola har blivit en guldgruva för riskkapitalister. Ett av de tydligaste exemplen heter Anders Hultin. Han blev känd för en vidare krets efter att Aftonbladets ledarsida uppmärksammat att han taktlöst lagt ut en bild på ett sjuhundrakronors vin på Facebook och texten: "Because I'm worth it".

Då hade han som vd för skolkoncernen John Bauer precis ansökt om konkurs. 14 500 elever förlorade sina skolor och deras lärare hade blivit arbetslösa.

Men Anders Hultin gick det, som han själv konstaterade, ingen nöd på. För en billig peng kunde han köpa ut ett antal skolor ur det egna konkursboet och drev dem vidare i det nystartade bolaget Fria Läroverken.

En annan sak:

Enligt en granskning av tidningen ETC står koncernen som ägare för en träslottsliknande fastighet med egen sandstrand i Åre. Men det verkar inte direkt vara köpt som en rekreationsstuga för skolkoncernens anställda.

Sedan förra våren är Anders Hultin och hans sambo skrivna på adressen. Genom bolaget har de köpt in tre snöskotrar och två fyrhjulingar. Hultin har även ansökt om bygglov för ett 170 kvadratmeter stort ”magasin” med sovplatser, garage samt ett slakteri för jakt.

Ingen vettig person vill väl närma sig Anders Hultin efter detta, väl?

Ulf Kristersson, hans fru Birgitta Ed, SVD:s stiftelse och ledare samt Göran Thorstensson

Av en händelse upptäckte jag en lysande Twitter-tråd2 som Marcus Larsson skrivit.

Larsson beskriver en snårig (men väldigt läsvärd) berättelse om hur bland andra Anders Hultin, Ulf Kristersson (alltså Moderaternas partiledare) och Birgitta Ed (Kristerssons fru) är tajt lierade med friskolevärlden.

De driver friskolor och lobbyistföretag för att kunna tjäna maximalt på skolor. Lobbyismverksamheten går till stor del att se till att friskolor inte får sänkt skolpeng (som är tänkt att gå till barnen, men under sann kapitalistisk regi går till de som äger flest aktier i friskolor).

Att eleverna lider på grund av nedlagda skolor, usel mat eller pover utbildning spelar ingen större roll, åtminstone inte när problemen inte kommer att slå ut på friskoleledningen, alltså de som äger flest aktier i en skola. Eller i flera skolor.

Svenska Dagbladets Stiftelse och Ledare är dessutom insyltade, ett resultat av hur det ser ut när en tidning drivs av annonsörer och politik snarare än etik.

Med tillstånd återges härmed Larssons hela Twitter-tråd.

OBS: Varje paragraf är en tweet. Varje länk som heter "View Tweet" leder till tweet:en som paragrafen gäller för. Andra länkar inuti paragraferna leder till platser som Larsson har länkat till, platser som innehåller mer information. Jag rekommenderar att kolla in dem.

Marcus Larssons twittertråd

Jag tycker väl egentligen att någon annan än jag borde berätta om kopplingarna mellan bland annat Ulf Kristersson - Skolkoncernen Watma - Svenska Dagbladets ledarredaktion - Kreab osv men ingen annan tycks vilja så här kommer nästa del: "Näringslivets Mediainstitut". tråd (View Tweet)

Kort repetition. Watma ägs av fd M-topptjänstemannen Anders Hultin. I bolagets årsredovisning skriver han att minskad skolpeng för friskolor är en risk men att politisk kompetens i styrelsen ska hantera risken. I styrelsen sitter Göran Thorstensson. https://t.co/9GlMGD5kYB (View Tweet)

Göran Thorstenson är en person med ett imponerande nätverk. Han har bland annat drivit lobbyfirma med Kristerssons fru och han äger ett sommarhus tillsammans med dem. https://t.co/VATJpFPlQj (View Tweet)

Sedan har vi den lilla utläggningen om Svenska Dagbladets stiftelse där Odd Eiken (Hultins kollega när friskolereformen togs fram) är ordförande och där Kristerssons fru sitter i styrelsen. Ja hon sitter ju även i styrelsen för en friskola i Strängnäs. https://t.co/jQDpv4ZicV (View Tweet)

Hur som helst, det där var ju gammal skåpmat. Nu ska vi se. Den här gästledartexten i SvD av en person vid namn Mats Olin är intressant (men bakom betalvägg). https://t.co/lwbt8nWYnw (View Tweet)

"NMI har... följt hur SVT väljer att berätta om friskolorna i Sverige. Vi kan konstatera att SVT har haft en ledande roll i att driva kampanj mot friskolorna. Valåret 2022, då regeringspartiet valt att fokusera på vinstförbud för friskolor, har SVT lagt in en överväxel." (View Tweet)

NMI är min förkortning för att citatet skulle få plats. Näringslivets Mediainstitut. Mats Olin är boss och ägare där. I januari 2021 knoppades nämligen NMI av från Timbro. https://t.co/8yX0b3ATB0 (View Tweet)

Det är här inte Mats och NMI:s första insats för att granska dem som granskar friskolekoncerner. SvD:s nyhetsredaktions medarbetare Karin Thurfjell har också förärats en text då Olin anser att hon varit partisk till friskolors nackdel. https://t.co/yRg2Dtqf7j (View Tweet)

Var uppmärksam nu. I den här artikeln (som också är bakom betalvägg) skriver Karin om skolor med Engelsk profil, bland annat Nordic International School som ägs av Watma som ägs av Anders Hultin som gett styrelsemedlem Thorstensson i uppgift att lobba mot minskad skolpeng. (View Tweet)

Mats Olin har fyra bolagsengagemang. GTH rådgivning, Mats Olin AB som är moderbolag till Second Opinion nyheter AB och Svensk mediegranskning AB. https://t.co/DcsIcMhzVV (View Tweet)

GTH rådgivning ägs av... Göran Thorstensson. Han som sitter i styrelsen för Watma och ska lobba mot lägre skolpeng för friskolor. https://t.co/nm42x94FmG (View Tweet)

Second Opinion AB (som ju avknoppades från Timbro) ägs av Mats Olin själv men i styrelsen sitter... Göran Thorstensson. https://t.co/psqCWSPECG (View Tweet)

Och Göran Thorstensson sitter även i styrelsen för Svensk Mediegranskning AB, ägt av Mats Olin. https://t.co/6Y6ia3BW5m (View Tweet)

Jag fattar om ni inte riktigt hänger med i alla länkar och bolag. (View Tweet)

Mats Olin skriver om public service granskningar av friskolor på SvD-ledare i egenskap av engagerad i Näringslivets Medieinstitut, som han också äger. I styrelsen för NMI sitter Göran Thorstensson som har fått i uppdrag i en annan styrelse (friskolekoncernen Watma) att lobba. (View Tweet)

Jag tycker att alla borde ta sig en allvarlig funderare varför de här kopplingarna mellan moderat som äger friskolor, hans lobbande styrelse, moderat som snart är statsminister, fd Timbroägt mediegranskningsbolag, Svd stiftelse och SvD ledare inte granskats av riktig journalist. (View Tweet)

Jag har försökt att göra de här trådarna på ett hyfsat neutralt sätt, men såklart är jag insyltad jag med eftersom jag jobbar för lärares arbetsvillkor och tycker att marknadsskolan är dålig. Jag har dock försökt att hela tiden ange källor och inte medvetet fultolka. (View Tweet)

Vad är orsaken till att detta inte granskats? Är det för att jag har tolkat källorna fel och att det inte finns nått att granska? Är det för att det inte är någon som helst problem att skolan styrs så här i bakgrunden av fd politiker? Är det för att journalister inte törs? (View Tweet)

Något skäl måste det ju finnas. Detsamma när det gäller hur AcadeMedia tar över hela kedjan mellan femtonåringars första gymnasietanke till att skolpengen betalas ut. Varför har ingen berättat om det? Ointressant? Ljug? Obehagligt? https://t.co/X1LSKMM4lN (View Tweet)


  1. Sima, Jonna. 2021. “Friskoleägare Har Blivit Den Nya Adeln.” Aftonbladet. December 9, 2021. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/7dVoMB/friskoleagare-har-blivit-den-nya-adeln

  2. Larsson, Marcus. 2022. “Jag Tycker Väl Egentligen Att Någon Annan Än Jag Borde Berätta Om Kopplingarna Mellan Bland Annat Ulf Kristersson - Skolkoncernen Watma - Svenska Dagbladets Ledarredaktion - Kreab Osv Men Ingen Annan Tycks Vilja Så Här Kommer Nästa Del: ‘Näringslivets Mediainstitut’. tråd.” Twitter. September 18, 2022. https://twitter.com/Skolinkvisition/status/1570022216640724997